14 Mayıs 2011 Cumartesi

HORON

HORON ÇEŞİTLERİ

    1. Düz Horon: Davul, zurna, kaval ya da kemence ile oynanır. Genellikle kadınların oynadığı bir çeşit horon olmakla birlikte horon kurmada sıksara horonuna geçmeden önce erkeklerce de oynanır.
     2. Akçaabat Sallaması: Asıl çalgısı davul zurnadır. Bununla birlikte kemence ve kavalla da oynanır. Genellikle sıksara horonun dan önce davul zurnanın çaldığı ağır bir hava ile başlar. Kol ve bacaklardaki dalgalı hareketler vücutları iyice yaylandırılarak çökme, kalkma, gösterilerinden sonra horon hızlanır. Asıl horona sıksara'ya geçerler.
     3. Sıksara Horonu: Yörenin en ilginç horonudur. Davul zurna ve kavalla oynanabilirse de gerçek çalgısı kemençedir. Dünya oyunlarında görülmeyen bir canlılık ve kıvraklıkla oynanır. Bu oyuna güzelliğinden sanat yönünün üstünlüğünden ötürü "Köşklere, saraylara özgü; kral, imparator padişahların beğendiği oyun" anlamına, "Sıksaray" horonu denilmiştir. Sözcük giderek "Sıksara" biçimini almıştır.
     Doğu Karadeniz bölgesinin iklim ve doğal koşullarıyla inişli yokuşlu dar bir toprak parçası üzerindeki Karadeniz halkının yaşama savaşını ve yapısındaki çevikliği yansıtır.
     4. Bıçak Horonu: Sıksara, ritim ve temposu ile iki kişi tarafından oynanır. Horonda coşup aşka gelen iki gencin, bıçaklarını çekip, horonun ritim ve temposuna uyarak karşılıklı bıçak düellosu yaptıkları bu horon ile birbirine düşman iki Karadenizlinin yüz yüze gelerek mertçe, erkekçe çarpışmalarını gösterir. Bu horonda oyuncuların gerçek bıçaklar ellerinde olarak birbirlerine karşı gösterdikleri bıçak atışları ile takındıkları durum seyirciler üzerinde büyük bir zevk ve heyecan yaratır.
    5. Kızlar Horonu: Bu horon kadınlar tarafından oynanan erkeklerin de horon kurarken başvurdukları düz horondan ibarettir. Daha çok kemence ile oynanır. Tekdüze ve basit bir oyun olmakla birlikte, karşılıklı türküler söylenerek oynandığı İçin kadınların sevdiği bir horondur. Bölgenin hemen hemen her köyünde düğünlerde kadınlarca oynanan bir oyundur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder